Mnohým českým domácnostiam hrozí energetická chudoba, prechádzajú na vlastné zdroje

15.03.2013 Celý región

Praha (idnes.cz) - Až polovici domácností hrozí v súvislosti s neustále sa zdražujícími cenami elektriny, tepla i plynu energetická chudoba. Teda nebudú mať dosť peňazí na zaplatenie účtov. Varovanie štúdie spoločnosti pre energetické audity Porsenna donútila niektoré domácnosti aj obce vziať situáciu do vlastných rúk.
 "Elektrinu chceme vyrábať z bioplynu, slnka a vetra, to znamená využívať ideálneho energetického mixu v malom objeme," hovorí Pavel Šich, ktorý sa zrohodol vyrábať vlastnú energiu.
Bioplynová stanica už je v prevádzke od decembra a okrem elektriny, ktorej prebytky majiteľ predáva do siete, zásobuje farmu aj teplom.
Šich, ktorý sa vďaka farme bude zásobovať aj všetkými potravinami, sa považuje za nadšencov, ktorých sú v Česku len desiatky. Okrem jemu podobných sa na samozásobovanie spoliehajú napríklad ľudia, ktorí postavili dom či chatu na pozemku, kam nevedú elektrické káble ani plynové potrubie, a je to pre nich jednoduchšie než zabezpečovať prípojku.
Alternatívnymi zdrojmi sa však proti rastúcim cenám "poisťujú" aj domácnosti, ktoré k zelenej energii žiadny blízky vzťah nemajú. Na strechách rodinných domov aj panelákov rýchlo pribúdajú solárne panely. Hoci stať po fiasku sa štedro nastavenú podporou príspevky výrazne obmedzil.
"S rastom cien energií sa dá očakávať, že záujem ľudí o úsporné zdroje ďalej porastie," myslí si Martin Sedlák z Aliancie pre energetickú sebestačnosť. Výrazný pokles cien solárnych panelov prispieva k tomu, že by sa tento zdroj mohol čoskoro zaobísť úplne bez dotácií. 
Závislosti na veľkých dodávateľoch sa však už zbavujú i celej obce. Kněžice v stredných Čechách si vyrábajú v bioplynovej stanici elektrinu, ktorú predávajú do siete. Súčasne im zariadenie vyrába lacné teplo pre domácnosti. Radnica chce smerovať k úplnej sebestačnosti.
V susednom Nemecku sú v tomto ohľade o dosť ďalej. Podobným smerom sa tam vydáva čoraz viac samospráv. Od veľkých distribútorov elektriny sa tam ako prvý odstrihla Brandenburská dediny Feldheim, ktorá vyrobí dosť energie nielen pre svojich 130 obyvateľov, ale pokryla by vraj spotrebu štyridsiatich tisíc domácností.
Okolo dediny stojí štyridsať veterníkov. Keď je energetický koncern odmietol pripojiť na svoju rozvodnú sieť, vybudovali si Feldheimští sieť vlastné. Každá domácnosť musela investovať zhruba päťdesiat tisíc korún, ale teraz má energiu až o pätinu lacnejšie, než keby ju obyvatelia brali zvonku. Dediny vyrába aj vlastné teplo. Bioplyn získava z kukurice a prasačích výkalov. Na feldheimský energetický zázrak sa vraj ročne prídu pozrieť tri tisícky turistov, najzvedavejšie sú Japonci, ktorých pribudlo po katastrofe vo Fukušimě. 
 

Vyberte región